top of page

Take a challenge!

Geïnspireerd op het boek The Happiness project van Gretchen Rubin ben ik afgelopen dertig dagen aan de slag gegaan met mijn eigen challenge. Ik koos voor een 30-days-challenge level 3. Ik was ooit dit lijstje tegen gekomen en ik was nu toe om mijzelf nieuwe dingen aan of af te leren. Zeker in deze tijd is het goed om focus te houden. Ik vind het zelf erg prettig om mijzelf doelen te stellen en deze uit te spreken, want hierdoor komen ze ook echt tot uitvoering.


Klassiek communicatiemodel

Nu heb ik de dertig dagen al focuspunt genomen. Natuurlijk mogen doelen ook iets langer duren dan een maand. Ik heb wel gemerkt dat ik door het termijn kort te houden, sneller ritme en regelmaat kan inbouwen. Het lukt mij dan beter om van geforceerd iets (nieuws) doen naar geautomatiseerd handelen. Een snelle interventie met mijzelf.


Het principe werkt net als een van de klassieke communicatiemodellen om de doelgroep over de streep te trekken: het zogenaamde model kennis-houding-gedrag. In dit model herkennen we een lineaire hiërarchie, bestaande uit drie elkaar volgende fases: kennis, houding, gedrag. Het probleem is dat dit model enkel toepasbaar is bij een hoge betrokkenheid van de doelgroep of bij sterk rationeel handelen en houdt geen rekening met de omgevingsfactoren. Zo zijn mensen, zo ben ik dus ook. Maar als ik iets wil dan ga ik er ook voor!


Mijn challenge

Het is daarom extra spannend om terug te kijken naar de afgelopen 30 dagen. Wat heb ik bereikt? Hoe is het mij afgegaan? Wat werkt wel en niet. Hierbij mijn lijstje met de resultaten erbij:


1. Creëer vrije tijd

Na afronding van mijn opleiding is er ruimte voor nieuwe dingen. Heerlijk die vrije uren om zelf in te vullen. Voor mijzelf of met mijn gezin.


2. Vermijd negatieve affirmaties

Done! Focus op het goede! Blijf in jezelf geloven en in de mensen om je heen.


3. Elke dag 20 minuten lopen

Ik tel al vanaf augustus mijn stappen. Ik wandel elke dag minimaal een half uur. Vaker in de week haal ik een wandeling van 1 of 2 uur.


4. Maak een boek af in 30 dagen

Een gekoesterde droom, een begin gemaakt met een nieuwe opzet. Blijft lastig deze. Maar ik zet door!! Hoewel... ik heb gisteren wel een prachtig fotoboek afgerond. Telt toch ook?


5. Mediteer 5-15 minuten

Doe ik vooral tijdens het wandelen. Even de gedachtes los. Ademhalingsoefeningen erbij en....


6. Voeg nieuwe details toe aan je droombord

Done! Volgens mij is dat vooral nummer 4 afronden.


7. Praat met een vreemde

Gebeurt regelmatig,vaak tijdens het fotograferen. Mooie ontmoetingen!


8. Probeer een nieuwe hobby

Ik ben (online) schaken gaan oppakken. Even totaal iets anders. Maar superleuk!


9. Mediafast gedurende 30 dagen

Probeer het zoveel mogelijk te doen. Ook al is het social media een onderdeel van mijn werk. Maar alle geluiden en melden staan jaren uit!


10.Wees de ja-dame

Daar profiteren de kids het meest van. Maar ik ook: ik word er spontaner van! Just do it...


11.Lieg 30 dagen niet

Eerlijk duurt het langst! Leer de waarheid te vertellen. In deze vooral de waarheid naar jezelf toe. Waar zeg ik ja tegen en waar nee? Wil ik dit doen? Eerlijk naar mijzelf zijn.


12.Doe iets dat je bang maakt

Mijzelf in de picture zetten. Letterlijk foto’s van mij op social media plaatsen. Voelt raar. Maar ik klaag niet. Ik doe het steeds vaker, met een persoonlijk verhaal erbij.


13.Klaag niet

Soms wel moeilijk hoor, vooral als je heel kritisch bent. Gelukkig ben ik dankbaar voor zoveel dingen. Vooral dat ik en mijn gezin gezond zijn.


14.Behaal een professionele kwalificatie

Gelukt: officieel gecertificeerd fotografe sinds 13 februari. Maar de opleiding duurde wel 2 jaar en geen dertig dagen.


Doen!

Ik kan zeggen dat focuspunten hebben wel heel goed werkt. Het is dan ook een kwestie van doen. Je hebt niet anders nodig dan goede wil om kleine en grote veranderingen toe te passen in jouw leven en daarmee in je omgeving. Het is het verschil maken tussen aangeleerd en bewust gedrag. Het verschil in doen waar jij gelukkig van wordt en blijft!


Waarom doe jij de dingen die je nu doet?37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page